Ile witaminy C mają różne cytrusy? Które są najzdrowsze?

/

Jak się zdaje zima będzie najlepszą porą roku na to, by objadać się cytrusami. Będą one najsmaczniejsze i dostarczą nam wiele witaminy C. Cytryna, limonka, grejpfrut czy pomelo to wszystko owoce cytrusowe. Jaki z nich będzie najzdrowszy?

Jednak warto wiedzieć, że nie tylko wiele witaminy C to ich zaleta. Cytrusy będą bowiem wzmacniać nasz organizm, dodają energii i pokonują zimową chandrę, dlatego są bardzo cenne. Oczywiście trzeba pamiętać, że to właśnie zima jest najlepszym czasem na cytrusy. W tym okresie powinny one obowiązkowo znajdować się na naszym stole i to nawet nie dlatego, że tak dostarczymy do organizmu wiele cennej witaminy C.

Systematyczne spożywanie grejpfrutów może chronić przed nowotworami i chorobami serca. Sok z jednej cytryny to szansa na pokonanie gazów. Olejki eteryczne ze skórek poprawiają nastrój i odprężają.

Ile witaminy C mają cytrusy?

Jak się okazuje mają jej wiele, ale pod tym względem między innymi lepsza będzie czarna porzeczka, dzika róża czy też natka pietruszki. Jednak to nie zmienia faktu, że witaminy C jest tam sporo. Mniej więcej jednak większa pomarańcza lub dwie mandarynki i pokryje się zapotrzebowanie na tą witaminę.

Witamina C będzie nam gwarantować lepszą odporność, syntezuje czerwone ciałka krwi, poprawia wygląd cery. To również bardzo silny antyoksydant. Warto wiedzieć, że białe części skórki owoców mają również flawonoidy i zwiększają przyswajalność witaminy C, dlatego raczej zbyt dokładnie nie powinniśmy obierać cytrusów.

Witamina C w cytrusach

Zawartość witaminy C w cytrusach (w 100 g):

pomelo - 61 mg

cytryna - 53 mg

pomarańcza - 50 mg

grejpfrut czerwony - 38 mg

grejpfrut biały - 34 mg

limonka - 29 mg

mandarynka - 27 mg

Zimą cytrusy są najzdrowsze

Oczywiście latem również pojawiają się u nas cytrusy, ale pochodzą z bardzo dalekich regionów świata i dlatego muszą do nas podróżować kilak tygodni. To co mamy zimą to cytrusy z południa Europy i w związku z tym, pojawią się u nas kilka dni po zbiorze, a więc zachowają więcej cennych składników i rzeczywiście dla zdrowia będą dobrym składnikiem.

Jeśli kupujemy cytrusy każdy owoc dobrze będzie dokładnie sprawdzić, by ocenić czy przypadkiem nie pojawiają się różne uszkodzenia, czy plamy, które mogą świadczyć o chorobie. Cytrusy są pryskane licznymi związkami chemicznymi, dlatego na to również trzeba przy tych owocach uważać. Ich dokładne mycie jest bardzo ważne.