Właściwości witaminy C

/

Po co organizmowi tak dużo witaminy C, gdy pojawi się przeziębienie? Witamina C będzie potrzebna do produkcji kolagenu, a więc białka, które tworzy się pod nabłonkiem i daje nam dodatkową warstwę chroniącą przed wirusami. Witamina pełnić będzie funkcję odpowiadająca za wspieranie białych ciałek krwi.

Jest konieczna do produkcji limfocytów. Niszczą one komórki, które są zainfekowane. Od sprawności zależy to jak szybko organizm poradzi sobie z infekcją. Stymulując tworzenie przeciwciał i innych mechanizmów obronnych poprawiać będzie działanie układu odpornościowego w organizmie. Większość badań potwierdza, że przyjmowanie witaminy C będzie skracać i łagodzić przebieg przeziębienia.

Trochę historii

W 1928 roku von Szent-Györgyi uzyskał z nadnerczy, kapusy i pomarańczy związek, który miał właściwości oksydoredukcyjne. Jednak nie zdawał sobie sprawy z tego, że związek ten to witamina C. Jednak już kilka lat później inni badacze ponownie pracowali nad tym związkiem i udało się określić budowę chemiczną witaminy C i oceniono jej wartość odżywczym. Dalej prowadzono masową produkcję tej witaminy.

Gdzie znajdziemy witaminę C w naturze?

Witamina C to substancja, która będzie nietrwała i rozkłada się częściowo w czasie gotowania. Średnie dziennie zapotrzebowanie dziecka na witaminę C to 40-75 mg dorosłego człowieka około 100 mg. Najwięcej witaminy C będzie w świeżych owocach oraz warzywach.

Dobrym źródłem witaminy C będzie cytrus wszelkiego rodzaju, oprócz tego również kiszona kapusta. dobrym i bogatym źródłem będzie również witamina C w owocach dzikiej różny, czarnej porzeczce i w natce pietruszki. Udział tych produktów w przeciętnej racji pokarmowej.

Występowanie witaminy C

Funkcje witaminy C w organizmie

Witamina C będzie wpływać na podniesienie odporności organizmu. Może również pełnić swoje zadanie w ochronie przed przeziębieniem, poprawia procesy metaboliczne, ponieważ odpowiadać będzie również za przenoszenie elektronów. Dzięki temu, że współdziała w biosyntezie kolagenu wpływa na szybsze gojenie się ran i zrastanie kości. Poprawia metabolizm tłuszczu, cholesterolu i kwasów żółciowych. Ułatwiać można sobie przyswajanie żelaza, uczestniczy również w wytwarzaniu krwinek czerwonych. Jest to silny reduktor, który chroni przed utlenianiem wywoływanym przez wolne rodniki. Hamuje pojawienie się w żołądku czynników rakotwórczych.

Kilka ciekawostek

Kwas askorbinowy poprawia ogólnie odporność organizmu na choroby. Większość zwierząt będzie w stanie poprawić syntetyzować witaminę C we własnych organizmach. Człowiek zmuszony jest do tego, by witaminę C w 100% pokrywać samemu z zewnętrznych źródeł. Witamina C nie tylko będzie pokonywał nadmiar cholesterolu, ale również normalizuje jego poziom.

Witamina C będzie produkować hormony zwalczające stres, jest bardzo wrażliwa na działanie wysokich temperatur, tlenu, światła oraz wilgoci oraz na dłuższe przechowywanie. Produkty, które będą je zawierać nie powinny być zbyt długo przechowywane. Witamina C ma właściwości, które ograniczają u nas problem z chorobami chronicznymi.