Czy można łączyć witaminę C z lizyną?

/

Większość osób wychodzi z założenia, że witamina C to skuteczny i bezpieczny środek, który należy stosować podczas przeziębienia i grypy, a także zwykłego kataru. W rzeczy samej kwas askorbinowy, czyli przedmiotowa witamina C, skutecznie wspomaga leczenie tego typu infekcji, warto jednak pamiętać, że zakres jego działania jest znacznie większy, co w znaczny sposób wpływa na zdrowie człowieka, a w niektórych sytuacjach może nawet ocalić życie.

Duże dawki witaminy C pozwalają szybciej wracać do zdrowia i zapewniają homeostazę, należy jednak pamiętać, że nie należy w tej kwestii przesadzać.

Linus Pauling niemalże przez całe życie prowadził badania dotyczące witaminy C oraz jej wpływu na ludzki organizm, zwłaszcza w przypadku połączenia z lizyną.

Lizyna to jeden z aminokwasów egzogennych, organizm nie może wytwarzać jej samodzielnie, jest ona jednak niezbędna, dlatego też musi być dostarczana wraz z dietą. Niewystarczająca ilość lizyny oznacza kłopoty zdrowotne, wynikające m.in. z osłabienia i uszkodzenia kolagenu, czego efektem są częstsze infekcje, uszkodzenia osłonki mielinowej nerwów, a także powstawania zmian nowotworowych lub przerzutów chorobowych.

Skutki niedoboru lizyny

Symptomem chronicznego niedoboru lizyny są problemy z koncentracją, nabiegłe krwią oczy, zawroty głowy i nudności, wypadające włosy oraz anemia. Niedobór lizyny przyczynia się także do zaburzeń w zakresie produkowania kwasów trawiennych w żołądku oraz kolagenu, niedobór tego aminokwasu często pojawia się także w przypadku wegetarian, którzy odżywiają się przede wszystkim produktami spożywczymi. Problem ten dotyczy także osób starszych, zwłaszcza mężczyzn.

Wspomniany Linus Pauling odkrył także, że lizyna w połączeniu z witaminą C utrudnia tworzenie się osadów arteriosklerotycznych przez apolipoproteinę A, co ma bardzo ważne znaczenie w procesach zapobiegania miażdżycy, a także w terapii chorób serca i układu krążenia.

Chcąc zapobiec tego typu problemom należy codziennie spożywać nie mniej niż 500 mg lizyny i co najmniej 2 g witaminy C.