WITAMINA C - ODPORNOŚĆ

/

Witamina C to kwas askorbinowy albo dehydroaskorbinowy (DHA). Witamina, która jest rozpuszczalna w wodzie, a po rozpuszczeniu ma kwaśny odczyn. Rozkłada się w trakcie gotowania i przechowywania. Wyizolowana z produktów czysta witamina będzie białym proszkiem.

Najwięcej witaminy C znajdziemy w owocach i warzywach między innymi warzywa kapustne, owoce jagodowe, ziemniaki, zielone warzywa i owoce cytrusowe a także truskawki, jeżyny, poziomki, czy maliny. Jeśli chodzi o produkty zwierzęce witaminy C jest tam mało. Pewne ilości są w mleku krowim

Rola witamin C będzie przede wszystkim powiązania z naszym organizmem od strony estetycznej oraz z naszą odpornością. Dzięki witaminie C będzie produkowany kolagen a dzięki niemu można zachować na dłużej młody wygląd, opóźnia się istotnie proces starzenia, dodatkowo ułatwia się proces gojenia ran i złamań. To antyoksydant, który rozpuszcza się w wodzie. Pomaga nam utrzymywać odpowiedni potencjał oksydacyjny w komórce. Ta cecha jest stosowana w spożywczym przemyśle, gdzie sole i estry są stosowane jako konserwanty.

Możemy spotkać się z następującymi symbolami:

E300 - kwas askorbinowy

E301 - askorbinian sodu

E302 - askorbinian wapnia

E303 - askorbinian potasu

E304 - estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego

E304(i) - palmitynian askorbylu

E304(ii) - stearynian askorbylu

Odporność organizmu

Witamina C bierze udział w regeneracji witaminy E z jej postaci wolnorodnikowej, hamować będzie peroksydację lipodów i reguluje dzięki temu poziom cholesterolu. Dzięki witaminie C będzie można liczyć na lepszą pracę układu odpornościowego. Poprawia się stan śródbłonka naczyniowego co bezpośrednio będzie istotne dla walki z drobnoustrojami, które do organizmu się dostały. Witamina C jak się sugeruje ma również chronić przed pojawieniem się nowotworów, ale jak się okazuje nie ma na to dokładnych badań.

Jeśli chodzi o braki w Witaminie C największym problemem będzie szkorbut, który jednak dziś występuje rzadko a związany jest z silną degradacją tkanki łącznej i kostnej, dlatego określony będzie jako gnilec. U dzieci obserwuje się również pojawianie się choroby Moellera Barlowa, która objawia się niedokrwistością i deformacją kości. Oprócz tego jeszcze problemu z zaburzeniami w przemianie kwasów tłuszczowych, rosnące stężenie cholesterolu całkowitego, osłabienie naczyń krwionośnych czy też wzrost potencjalnego zagrożenia procesami starzenia się organizmu.