jak działa witamina C?

/

Witaminę C, czyli kwas askorbinowy, zna chyba każdy. Nazwa wywodzi się z łaciny i w tłumaczeniu oznacza „bez szkorbutu”.

Szkorbut, jak wiadomo, oznacza chorobę dziąseł, na którą cierpieli przede wszystkim marynarze. Przyczyną choroby są niedobory witaminy C w organizmie człowieka, wynikające głównie z braku odpowiedniej ilości świeżych warzyw i owoców, stanowiących naturalne źródło witaminy C. Efektem niedoboru przedmiotowej witaminy są krwawienia z dziąseł, pękanie naczynek krwionośnych oraz wybroczyny. Pogorszeniu ulega także proces gojenia się ran, pojawiają się choroby dziąseł, krwawienia, obniżeniu ulega odporność, zmniejsza się wydajność fizyczna, przy jednoczesnym zwiększeniu podatności na stres.

Doktor Mathias Rath uważa, że niedobory witaminy C zwiększa ryzyko wystąpienia problemów kardiologicznych, w tym niebezpiecznej choroby wieńcowej. Wzmożone spożycie witaminy C niekorzystnie wpływa na poziom lipoprotein HDL, które ulegają zwiększeniu i przyczyniają się do powstawania chorób sercowo-naczyniowych. Chcąc uniknąć tego typu problemów najlepiej spożywać od 3 do 10 g witaminy C w ciągu doby. Zdaniem doktora Mathiasa Ratha, odpowiednia ilość witaminy C korzystnie wpływa na pracę organizmu, umożliwia także odwrócenie procesów miażdżycy, a przynajmniej w znaczny sposób zwolnić jej rozwój.

Stosowanie witaminy C

Niedobory witaminy C powodują mniej lub bardziej poważne zaburzenia na płaszczyźnie odporności organizmu, zwiększa się także podatność na zakażenia oraz oddziaływanie niektórych toksyn. Dostarczając większej ilości witaminy C do organizmu możliwe jest tworzenie optymalnych zasobów glikogenu w wątrobie, poprawie ulegają także jej właściwości odtruwające – kwestia ta jest bardzo ważna w przypadku walki z infekcjami pasożytniczymi, zatruciach organizmu oraz wirusowych zapaleniach wątroby.

Zdaniem doktora Clarka witamina C neutralizuje niebezpieczne dla organizmu mykotoksyny pleśniowe, w tym wykazującą silne działanie trujące aflatoksynę.

W przyrodzie witamina C występuje łącznie z bioflawonidami, które nasilają jej działanie w organizmie, nic więc dziwnego, że w wysokiej jakości suplementach oprócz naturalnej witaminy C znajdują się także bioflawonidy, które potocznie bywają nazywane witamina P, choć w rzeczywistości nie należą do grupy witamin. Bioflawonicy to popularne w świecie roślinnym antyosydanty, które można znaleźć w wielu warzywach i owocach.