Właściwości aceroli

/

Acerola to kwaskowaty owoc, który ma bardzo dużo wartości odżywczych. Znajduje się w niej nawet o 30 razy więcej witaminy C niż w popularniej cytrynie, dlatego jest niewyczerpanym źródłem zdrowia. Wystarczy zjeść w ciągu dnia 3 takie owoce, aby uzupełnić zapotrzebowanie na witaminę C. Ale nie jest to jedyna właściwość, jaką posiada acerola.

Acerola – dla zdrowia i urody

Acerola to z łaciny Malpighia glabra, jest nazywana wiśnią z Barbados. To krzew zawsze zielony, pochodzący z Ameryki Środkowej. Właśnie na tych terenach zaczęto ją wykorzystywać w medycynie naturalnej, ponieważ owoce tego krzewu mają właściwości lecznicze. Dawniej używano ich do walki z takimi chorobami jak anemia, wietrzna ospa, choroby wątroby i płuc, także przy zabezpieczaniu układu immunologicznego zarówno u dzieci, jak i u dorosłych. Acerola ma działanie przeciwbakteryjne, dlatego stosowano ją także do walki z oznakami przeziębienia. Dzisiaj acerola znana jest z tego, że jej owoce zawierają dużo dawkę witaminy C oraz bardzo istotne dla organizmu składniki, czyli przeciwutleniacze – karotenoidy i antocyjany.

Właściwości aceroli

Acerola jako źródło witaminy C

W owocach tego zawsze zielonego krzewu znajduje się najwięcej witaminy C spośród wszystkich znanych owoców. Tę zawartość można określić jako 1000-4500 mg/100 g, czyli mniej więcej 3% składu owocu.

Ponadto więcej witaminy C znajduje się w niedojrzałych, jeszcze zielonych owocach aceroli. Dojrzałe także są w nią bogate, ale jej ilość jest już mniejsza. Jeśli chodzi o dorosłego człowieka, to wystarczy, aby zjadł on 3 takie owoce, aby zapewnić sobie dzienną dawkę witaminy C.

Jak wiadomo, witamina C wpływa pozytywnie na odporność organizmu. To także bardzo dobry przeciwutleniacz, wpływający na układ krążenia, przez co obniża ryzyko wystąpienia tak poważnych dolegliwości jak miażdżyca czy udar mózgu. Oprócz tego acerola obniża ciśnienie. Prawdopodobnie działa też przeciw nowotworom oraz zapewnia mocne, zdrowe kości oraz stawy. Brak tej witaminy w organizmie objawia się zmęczeniem, ogólnym osłabieniem, brakiem apetytu, siniakami, krwawieniem z dziąseł, bólami mięśniowo-stawowymi. Acerola pozwala na wyrównanie ilości witaminy C – tego niezwykle potrzebnego w organizmie składnika.