Popularna witamina C, zwana inaczej kwasem askorbinowym, kojarzy się głównie z leczeniem pierwszych objawów przeziębienia. Tymczasem znajduje ona zastosowanie nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce, skutecznie spowalniając procesy starzenia. Ma także wiele innych dobroczynnych...
Witaminę C można inaczej nazywać kwasem askorbinowym albo dehydroaskorbinowym. Po rozpuszczeniu w wodzie przybiera kwaśny odczyn. Kiedy się ją przechowuje albo gotuje, witamina C rozkłada się. Wyciągnięta z produktów spożywczych ma postać białego proszku. Źródła witaminy C...
Zwolennicy terapii z witaminą C przekonują, że będzie to skuteczny sposób na raka a podana dożylnie będzie niszczyć wszelkie guzy nowotworowe. Jednak niektórzy naukowcy ostrzegają, że niekiedy taka terapia może bardziej zaszkodzić niż pomóc, dlatego trzeba będzie na nią bardzo...
Jak się zdaje zima będzie najlepszą porą roku na to, by objadać się cytrusami. Będą one najsmaczniejsze i dostarczą nam wiele witaminy C. Cytryna, limonka, grejpfrut czy pomelo to wszystko owoce cytrusowe. Jaki z nich będzie najzdrowszy? Jednak warto wiedzieć, że nie tylko wiele...
Witamina C to kwas askorbinowy albo dehydroaskorbinowy (DHA). Witamina, która jest rozpuszczalna w wodzie, a po rozpuszczeniu ma kwaśny odczyn. Rozkłada się w trakcie gotowania i przechowywania. Wyizolowana z produktów czysta witamina będzie białym proszkiem. Najwięcej witaminy C...