/
Zastosowanie witaminy C – nie tylko na przeziębienie

Popularna witamina C, zwana inaczej kwasem askorbinowym, kojarzy się głównie z leczeniem pierwszych objawów przeziębienia. Tymczasem znajduje ona zastosowanie nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce, skutecznie spowalniając procesy starzenia. Ma także wiele innych dobroczynnych...

Zobacz więcej
/
Witamina C na odporność

Witaminę C można inaczej nazywać kwasem askorbinowym albo dehydroaskorbinowym. Po rozpuszczeniu w wodzie przybiera kwaśny odczyn. Kiedy się ją przechowuje albo gotuje, witamina C rozkłada się. Wyciągnięta z produktów spożywczych ma postać białego proszku. Źródła witaminy C...

Zobacz więcej
/
Czy witamina C leczy raka? Czy dożylne wlewy witaminy C mogą wyleczyć nowotwory?

Zwolennicy terapii z witaminą C przekonują, że będzie to skuteczny sposób na raka a podana dożylnie będzie niszczyć wszelkie guzy nowotworowe. Jednak niektórzy naukowcy ostrzegają, że niekiedy taka terapia może bardziej zaszkodzić niż pomóc, dlatego trzeba będzie na nią bardzo...

Zobacz więcej
/
Ile witaminy C mają różne cytrusy? Które są najzdrowsze?

Jak się zdaje zima będzie najlepszą porą roku na to, by objadać się cytrusami. Będą one najsmaczniejsze i dostarczą nam wiele witaminy C. Cytryna, limonka, grejpfrut czy pomelo to wszystko owoce cytrusowe. Jaki z nich będzie najzdrowszy? Jednak warto wiedzieć, że nie tylko wiele...

Zobacz więcej
/
WITAMINA C - ODPORNOŚĆ

Witamina C to kwas askorbinowy albo dehydroaskorbinowy (DHA). Witamina, która jest rozpuszczalna w wodzie, a po rozpuszczeniu ma kwaśny odczyn. Rozkłada się w trakcie gotowania i przechowywania. Wyizolowana z produktów czysta witamina będzie białym proszkiem. Najwięcej witaminy C...

Zobacz więcej